Vanliga frågor och svar (FAQ)

Här svarar vi på de vanligaste frågorna.

Varför är det så dyrt att ta körkort?

Det är sant att det kostar en slant att ta körkort. Men om du vänder på perspektivet och ser ett körkort som en långsiktig investering i din egen säkerhet – då är det helt plötsligt inte så dyrt. Slår du dessutom ut kostnaden över en hel livstid med körkort blir det helt plötsligt billigt. Räkna efter själv får du se.

Är teoridelen verkligen så viktig?

Ja, det är den. Men framförallt är det kombinationen av teori och praktik som vi vill lyfta fram. När du kan omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken börjar du bli redo för körkort.

Varför tar det så lång tid att ta körkort?

I genomsnitt tar det 6-8 veckor att ta sitt körkort. Om du ser det i perspektivet av att du kommer att ha nytta och glädje av dig körkort resten av livet är det inte särskilt lång tid. Sedan är det också viktigt att du lär dig teori och praktik så att du inte utgör någon fara för dig själv eller andra i trafiken.

Är ni hårdare i bedömningen än andra trafikskolor?

Det är svårt att svara ja eller nej på den frågan. Vi bedömer dig utifrån dina kunskaper och behov. Vi rekommenderar alla våra elever att göra sin teori och praktik grundligt. Det har också gett resultat. Hos oss klarar 87 procent körkortet på första försöket.

Måste jag ha en handledare för att övningsköra privat?

Ja, det måste du. Handledaren måste vara över 24 år, ha ett körkort på det fordon du ska övningsköra med och genomgå en utbildning hos oss. Läs mer under Handledarutbildning.

Vad är det för skillnad på uppkörning och förarprov?

Idag används inte begrepp som uppkörning och uppskrivning. Istället kallas det för förarprov. Förarprovet består av två delar; kunskapsprov (teori) och körprov (praktik).

Måste alla gå en riskutbildning?

Alla som ska ta körkort för personbil (behörighet B) eller motorcykel (behörighet A1 och A) måste gå en riskutbildning. Vi har riskutbildningar vid flera tillfällen per termin.